ACTIVITAT 418

Diofant va ser un matemàtic grec de l’escola d’Alexandria (s.IV d.C.). Va estudiar la resolució d’equacions i, especialment, va ser un innovador en la seva teoria d’equacions de primer i segon graus. Però sabem poc de la seva vida. Tot el que es coneix sobre ell ha estat pres de la dedicatòria que figura al seu sepulcre, inscripció composta en forma d’exercici matemàtic, que reproduïm a continuació:

 ¡Caminant! Aquí van ser sepultats les restes de Diofant. I els números poden mostrar, oh, miracle! com de llarga va ser la seva vida, la sisena part va constituir la seva bella infància. Hi havia transcorregut a més una dotzena part de la seva vida, quan de borrissol es va cobrir la seva barbeta. I després la setena part de la seva existència va transcórrer en un matrimoni estèril. Va passar un quinquenni més i li va fer feliç el naixement del seu preciós primogènit, qui va lliurar el seu cos, la seva bella existència, que va durar tan sols la meitat de la del seu pare a la terra. I amb profunda pena va descendir a la sepultura, havent sobreviscut quatre anys al seu estimat fill.

Es tracta d’esbrinar quants anys va viure Diofant, a quina edat es va casar, quan va tenir el seu primer fill i a quina edat el va perdre.

 

Comments are closed.